Bugün, 12 Mayıs 2024 Pazar

Kooperatif'ten delegelerine seminer

Kooperatif

Durak: Zeytin sineği ilaçlama maliyetini Balıkesir Büyükşehir Belediyesi üstlendi”

S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi ortağı Marmarabirlik delegelerine, 4572 Sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkındaki Kanun'a bağlı olarak, ana sözleşmelerde yapılan değişiklikler anlatıldı.
Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi'nin, ilçemiz Alaaddin Mahallesindeki tesislerinde düzenlenen bilgilendirme seminerine, Erdek Zeytin Kooperatifi ortağı Marmarabirlik delegelerinin tamamına yakını katıldı.
Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Kanunu'na bağlı, kooperatif ve birliklerin yeni ana sözleşmesindeki değişiklikler hakkında verilen seminer Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durak ve Kooperatif Müdürü Selçuk Karagöz tarafından verildi.
Toplantıda hazır bulunan delegelere bilgi veren Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Hüseyin Durak, 11 Nisan 2013 tarihinde değişen 4572 Sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Kanunu'na bağlı olarak 8 Nisan 2014 tarihinde Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri Yeni Ana Sözleşmesinin yayımlandığını hatırlattı.
Yeni ana sözleşmelerin yayım tarihinden itibaren 6 ay içerisinde birlik ve kooperatiflerin yeni ana sözleşme intibakını sağlamak zorunda olduklarını söyleyen Durak, Yeni ana sözleşmeye intibakı sağlamayan kooperatif ve birlikler kanun gereği dağılmış sayılır.” diye konuştu.
Durak: Yönetim kurulu seçimi 4 yıla çıktı”
Kooperatif yönetim kurulu üyelerinin seçim süresinin 3 yıldan 4 yıla çıktığını ifade eden Başkan Durak, Kooperatif yönetim kurulu üye sayısı ‘yıllık ilgili kooperatifin son dört hesap dönemi net satışlar ortalaması 20 milyon Türk Lirasını aşan kooperatiflerde üye sayısı 6 ya çıkıyor' intibak işlemi gerçekleştikten sonra Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi yönetim kurulu üye sayısı da 5 üyeden 6 üyeye yükseliyor.   
Baştarafı Sahife 1'de
Kooperatif müdürleri de doğal yönetim kurulu üyesi oluyor. Yani yönetim kurulu 6 yönetici, 1 müdür, toplam 7 kişiden oluşuyor” diye konuştu.
Durak, konuşmasını şöyle sürdürdü: Ortaklardan her yıl % 4 yapılan ödenmemiş sermaye kesintisi yeni ana sözleşmeyle kalkıyor. Her ortağın ödenmemiş sermaye toplamı 20 yıla bölünmek suretiyle yılda 1 vade ile tahsil edilecek. Ortaklık devrinde ise kooperatif ortağı ancak ortaklık şartlarını taşıyan, 1. ve 2. derece yakınlarına (kendisinin anne, baba, çocuk, torun ve kardeşi; eşinin anne, baba, çocuk, torun ve kardeşi) birine ortaklık haklarını devredebiliyor. Kooperatife üye iken ölen ortağın kanuni mirasçılarının ölüm tarihinden 1 yıl içinde, yalnızca 1 mirasçıyı noterden kendi aralarında yapacakları muvafakatname ile ölen ortağın hak ve yükümlülükleri 1 mirasçıya devredilebilecek. Yeni ana sözleşmeye bağlı olarak mevcut kooperatif ortakları için bilgi güncellemesi yapılacak. Kooperatif genel kuruluna katılmaya hak kazanacak ortakların kooperatif genel kurul tarihinde 20 gün öncesine kadar kooperatife vadesi gelmiş tüm borçlarını ödeme zorunluluğu getirildi. Yeni ortaklıklarda ve yüken artırımında ödenmesi gereken peşin sermaye bedeli ortağın talep etmesi halinde teslim edeceği ilk ürün bedeli alacağından tahsil edilebilecek. Yeni ana sözleşmeyle birlikte ortağın kooperatife ilk girişte taahhüt etmesi gereken asgari ürün miktarı 500 kg. olarak değiştirildi. 500 kilogramın altında ana taahhüdü olan mevcut kooperatif ortakları içinde yüken artırım işlemi ile 500 kg. alt limit sınırına çıkarılacak. Yeni kanunla kooperatiflerin denetimi, genel kurulca kabul edilip anlaşma sağlanan bağımsız şirket tarafından yapılacak. Eski ana sözleşmede 3 yıl üst üste hiç ürün teslim etmemiş yada kooperatife teslim etmeyi taahhüt etmiş olduğu rekolte beyanının % 50 sini teslim etmemiş ortakların ortaklıktan çıkarılması hükmü yeni ana sözleşme ile 5 yıla çıkarıldı. Her yıl yapılacak olan mali genel kurula katılma hakkına sahip ortakların 20/1 i genel kurul toplantısında hazır bulunduğu takdirde yönetim kurulu faaliyet raporları ve bilançoları ibra edilmiş sayılacak, genel kurul toplantısına katılma hakkına sahip ortaklardan 20/1 çoğunluk sağlanamadığı takdirde raporlar ibra edilmemiş sayılacak. Ortaklarımız yeni ana sözleşmeyle  ilgili değişikler hakkında  detaylı bilgiyi kooperatifimiz idari binasından ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü'nün resmi sitesinden tarım satış kooperatifleri  ve birlikleri yeni ana sözleşmesini temin edebilirler.”
Durak: Zeytin sineği ilaçlama maliyetini Balıkesir Büyükşehir Belediyesi üstlendi”
Zeytin sineği mücadelesine de değinen Başkan Durak, zeytin sineğine uçakla ilaçlamanın bu yıl Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin mali desteği ile yapılacağını açıkladı.
Erdek-Kapıdağ Yarımadası, Paşaliman Adası ile Marmara Adasındaki zeytinlik alanlarda bu yıl uçakla yapılacak zeytin sineği mücadelesinin Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından üstlenildiğinin altını çizen Durak, Zeytin sineğine karşı havadan uçakla yapılan ilaçlama yine Güney Marmara Zeytin Hastalık ve Zararlıları İle Mücadele Birliği tarafından yapılacak. Ancak, bu yıl ilk kez, ilaçlama birliğimiz aynı zamanda Balıkesir Körfez Bölgesindeki zeytinlik alanlarında ilaçlanmasına destek verecek olup, bu sene gerçekleşecek zeytin sineğine karşı uçakla ilaçlamanın maliyeti Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacaktır diyerek konuşmasına son verdi.
Haber : Taygun Ertan



Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 17.1 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 17.1 ° / 6.5 ° Güneşli
  • Salı 16.2 ° / 3.9 ° Güneşli